Velg en side

Like sikker som at våren kommer, er det garantert at Bergen åpner sine dører for Festspillene hvert eneste år i mai/juni. Festivalen ble første gang arrangert i 1953 og tradisjon tro er det en i kongefamilien som offisielt åpner Festspillene. Over 400 konserter og arrangementer fyller byen og hvor enn du snur deg er Festspillene der. Musikkelskere fra hele verden valfarter til Bergen for å oppleve denne folkefesten.

Festspillene dyrker både tradisjon og nyskapning. En av tradisjonene som holdes i hevd nesten hvert eneste år er fremføringen av A-moll konserten komponert av byens store stolthet, Edvard Grieg. Store pianister fra hele verden har fremført denne opusen av Grieg fra 1868. Det har heller ikke manglet på norske pianister i verdensklasse: Leif Ove Andsnes, Håvard Gimse og Jan Henrik Kayser, for å nevne noen.

Byen som myldrer

I de 15 dagene som festivalen varer, myldrer det av konserter og arrangementer over hele byen. Selv om musikk er hovedfokuset, kan du oppleve den årlige Festspill Utstillingen, hvor en kunstner får æren av å stille ut. Mindre kunstutstillinger arrangeres også og det gjør også samlinger hvor litteratur, dans, og teater står i fokus. Veldig mange av disse er på det offisielle programmet, men ikke alle.

Hele byrommet tas i bruk under Festspillene. Det foregår flere tilstelninger utendørs i byens storstue, Torgallmenningen og på festplassen ved Lille Lungegårdsvannet. Ellers er det konserter i Grieghallen, Troldhaugen i konsertsalen og i Edvard Griegs eget hjem, Ole Bulls hjem på Lysøen og Harald Sæveruds hjem Siljustølen. Haakonshallen like bortenfor Bryggen er også et sted som gjør inntrykk når du sitter i hallen og lytter til musikk.

Noe for alle

Klassisk musikk er kjernen i Festspillene. Her fremføres gamle mesterverk fra Barokken, Romantikken, Wienerklassisismen og atonale-verk. Samtidsmusikk er også alltid å finne på programmet og ikke sjeldent kan du oppleve urfremføringen av verk. Da får du anledning til å være en av de første i hele i verden til å oppleve akkurat den komposisjonen på en konsert. En opplevelse du bør unne deg minst en gang i livet!

Andre musikkgenre står også på programmet og arrangeres i tilknytning til Festspillene, men ikke som en del av det offisielle programmet. Veldig mange av disse er gratis eller koster lite sammenlignet med konserter i Grieghallen og slike konsertsteder. Det kan være konserter for barn, studentfremføringer fra Grieg Akademiet som utdanner morgendagens utøvende profesjonelle musikere, og lokale artister og band. Noe for enhver smak, med andre ord.