Velg en side

Heddadagene er en festival som finner sted i Oslo, og blir avholdt for andre gang nå i 2018. Festivalen bringer sammen teaterforestillinger fra 31 teatre i Norge, helt fra Kautokeino i nord og til Kristiansand i sør. De kunstneriske lederne fra de forskjellige institusjonene har ansvaret med å sette opp programmet. Til sammen kan du se 45 forskjellige forestillinger og flere publikumsarrangementer. Festivalen avsluttes med utdelingen av Heddaprisen.

Finansieringen av festivalen er gjort av de forskjellige scenekunstinstitusjonene selv, og ansvarlig eier av festivalen er Norsk teater- og orkesterforening. Teatersjef i Rogaland teater beskriver festivalen som en stor mulighet for publikum til å oppleve den store bredden av de forskjellige forestillingene som lages på teatrene rundt om i hele landet. Dette er med andre ord en stor opplevelse for de som elsker teater!

Heddaprisen

Noen omtaler denne prisen som en av de gjeveste som deles ut i Norge når det kommer til Norsk teaterliv. Prisen blir utdelt av Norges teater- og orkesterforening, og blir gitt til personer som har utmerket seg med fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst. Prisen har årlig blitt utdelt siden 1998, og det kan deles ut priser i opptil 12 kategorier i tillegg til komiteens ærespris.

Blant de mange kategoriene kan vi trekke fram prisen for beste kvinnelige og beste mannlige skuespiller. En rekke kjente navn har fått utdelt æresprisen, og her kan vi blant annet nevne Toralv Maurstad, Wenche Foss og Jon Fosse. Prisen har blitt rost opp i skyene for å ikke gjøre forskjell på verken økonomi eller opprinnelsessted, men blir utdelt akkurat til de som fortjener det.

Løft av scenekunsten

Et stor mål med Heddadagene er å sette teater i fokus både for de som allerede er interessert i scenekunst, men også for de som sjelden ser teaterforestillinger. Ved å sette sammen en mengde med kvalitetsforestillinger håper aktørene på en større interesse fra det norske folk. Det er også fokus på å få opp interessen for teaterforestillinger på steder som ligger utenfor Oslo.

Det Norske Teatret har lagt et stort fokus på å inkludere teaterforestillinger på minoritetsspråk, og kjører blant annet forstillinger fra Beaivváš og Åarjelhsaemien Teatere. Summen av alle forestillingene er svært spennende, og aktørene ønsker å tilby folket en omfattende og bred forestilling som huser noe for enhver smak. Oslo-teatrene stiller også mannsterke og tilbyr et stort tilbud under festivalen. Med andre ord er dette vel verdt å få med seg!